Hovås bigård 

Bisort: Buckfast

Kupor: Törebodakupan i trä och frigolit

 

Hovås Bigård ligger i Lyckhem, en liten villaidyll i Hovås, södra Göteborg.

Johan och hans familj flyttade hit 2015 för att kunna expandera med

både barn, bin och katter efter att ha bedrivit bigård i Lunden i centrala

Göteborg i flera år. 

 

På tomten finns ett uthus som idag fungerar som verksamhetslokal för

bigården. Precis utanför uthuset i trädgården finns det plats för

uppemot 20 kupor men antalet håller sig mellan 5-10 st. 

 

Johan har bedrivit biodling sedan unga år. Han började lära sig av sin

farfar i tidiga tonår och fick sin egna kupa som 15 åring. När flyttlasset gick från Falbygden till Göteborg hade han uppehåll under några år för studier men tog upp biodlingen så snart det fanns möjlighet. I Johan släkt rinner honungen i ådrorna. Därför var det inget svårt val att börja med biodling när åldern väl var inne. Det är ett viktigt och varierat arbete som aldrig är densamma. Därför tycker Johan att det är så kul och givande att bedriva biodling. 

 

Men den bästa känslan är, enligt Johan, att se sina bin i buskar och träd i naturen runt omkring bigården. Höjdpunkten är när den gigantiska syrenbusken blommar under sena våren hemma hos svärföräldrarna som bor 5 hus längre bort. Då känns det som att en hel kupa har flugit dit för att gotta sig i nektar och pollen. 

 

Johan brinner också för att nå ut till fler och hitta andra sätt att bedriva biodling på. Därför har han bland annat bjudit in skolklasser för att visa hur en kupa kan se ut. 

 

"Det är riktigt roligt att se att biodling under 2000-talet har blivit inne och att folk vet om att det är viktigt med pollinering. Förr var det mer att några gubbar sålde honung på en marknad. Idag är det så mycket mer men också det att biodlaryrket lockar yngre och framförallt kvinnor. Jag tror att biodling kommer bli den nya paddeln eller surdegsbrödet en dag, och det behövs för vi behöver bli fler biodlare", säger Johan. 

IMG_8752.jpg